Teléfono de Urgencias Generales: 932 850 777

El meu nadó ha de començar a menjar... I ara, què?

Consejos de salud

A la Clínica del Remei us oferim un servei de pediatria integral des del naixement fins a l’adolescència amb assessorament nutricional actualitzat respectant la natura de cada nen.

El moment en què un nadó ja pot començar amb l’alimentació complementària pot generar molts dubtes als pares, sobretot als primerencs.

Quins aliments són més adients al principi? Quina és la millor fórmula per introduir-los pensant en detectar possibles al·lèrgies? Quina metodologia és la millor perquè el nadó aprengui a ser autònom amb el menjar al més aviat possible? Com hem de presentar-li el menjar quan encara no té dents, però sí pot aixafar els aliments amb les genives? Podem compatibilitzar el BLW amb farinetes sense perjudicar l’aprenentatge del nadó?

Aquestes són només algunes de les moltes preguntes que sorgeixen amb relació a una qüestió pediàtrica que ha anat evolucionant molt durant els últims anys. Perquè, en definitiva, els pares volen tenir clar quina és la forma més saludable i positiva per al nadó de relacionar-se amb el menjar des del principi i adaptar-la a la seva pròpia realitat. També és important respectar la natura de cada criatura i tenir en compte l’adaptació a l’estil de vida de cada família, per exemple, les famílies vegetarianes.

Servei d’assessorament en iniciació de l’alimentació complementària

A la Clínica del Remei, oferim als pares un servei d’assessorament en iniciació de l’alimentació complementària amb el qual resolem tota mena de dubtes i els facilitem una programació per fer aquesta introducció de forma fàcil i saludable. Ens dirigim en especial a aquells pares que estiguin interessats en seguir el mètode BLW (alimentació complementària guiada pels nens), mètode recomanat per les diferents societats científiques, que el consideren complert i segur si es realitza de forma correcta. 

Us acompanyem i recomanem les millors estratègies en aquesta etapa tan important

Som conscients que avui dia moltes famílies no disposen del temps que voldrien per a organitzar de manera nutricionalment òptima els menús setmanals del primers àpats dels nadons i ,que en molts casos, s’ha de tenir en compte que és necessari complementar els menús de les escoles bressol, És per això que aquestes consultes es fan en modalitat presencial i en línia La primera visita inclou el control gratuït del primer mes.

El nostre servei us ofereix suport en aquest procés d’iniciació, per al qual us recomanem les millors estratègies per introduir al nadó a les rutines dels àpats diaris i com ajudar als nens a manipular i familiaritzar-se amb els aliments de forma fàcil. També oferim receptes i menús complets que us poden ajudar en el dia a dia.

Recomanacions de Guies / Suport a casa

M’agradaria presentar-vos en aquest petit article dos documents molt interessants als quals us pugueu dirigir tot just quan el vostre fill hagi de començar a menjar: Us animo a consultar-los perquè hi trobareu tota la informació essencial per a la introducció de l’alimentació complementària.

En el marc del "Pla integral per a la promoció́ de la salut mitjançant l'activitat física i l’alimentació saludable",  la Generalitat va editar aquesta guia de recomanacions per tal d'ajudar a establir uns bons hàbits nutricionals des de la primera infància, un moment idoni per adquirir els millors, ja que els que s’adquireixen en aquest període marquen la nostra alimentació́ durant la resta de la nostra vida.

Aquesta guia es pot consultar gratuïtament, al següent enllaç: Recomanacions per a l'alimentació en la primera infància ( de 0 a 3 anys)

Durant les sessions de presentació d'aquesta guia, els pares vàreu tenir l’oportunitat de formular els vostres dubtes. Això va permetre posteriorment l’elaboració́ d'una altra guia que recollia les preguntes i respostes més freqüents i tracta temes més concrets. El document s'anomena: 'Preguntes més freqüents: PMF. Recomanacions per a l’alimentació́ en la primera infància (de 0 a 3 anys)

Es pot consultar el document sencer en aquest enllaç: Preguntes més freqüents - Recomanacions per a l'alimentació en la primera infància ( de 0 a 3 anys)

És una guia molt interessant i molt menys coneguda que l'anterior. Aquí us deixo una mostra del tipus de preguntes i respostes que hi podeu trobar.

 

1. Es pot passar directament del pit a l’alimentació sòlida sense oferir farinetes?

Sí . L’alimentació complementària a demanda o guiada per nen –també coneguda en anglès com a Baby-led weaning (BLW)–, ofereix aliments tous i ben cuinats amb una presentació precisa que permet al nen menjar per ell mateix sense masticació o bé aixafant els aliments amb les genives. Encara que la quantitat pugui semblar poca, la ingesta nutricional continua garantida per la llet.

2. Es poden oferir cereals integrals a partir dels sis mesos?

Sí . El pa, la pasta, l’arròs, etc... si son integrals son més nutritius i més saludables. Per tant, en el marc d'una dieta saludable i variada son preferibles els cereals integrals.

3. Què és més recomanable oferir per esmorzar a un nen de 12 mesos?

Un nen de 12 mesos pot menjar un ampli ventall d'aliments saludables. Al contrari del que pensem, no hi ha aliments específics per l'esmorzar. Culturalment, l'esmorzar té una "estructura" determinada. Tenint en compte això podem oferir: pa (preferentment integral), civada, flocs de blat de moro sense sucre, fruita fresca, lactància materna o llet, iogurt, formatge fresc, alvocat, crema de fruits secs o hummus, entre molts altres aliments. Caldrà evitar la brioxeria, les galetes, els cereals ensucrats, els sucs de fruita, els làctics ensucrats.

 

 

 

Martes, 11 Enero, 2022 - 10:42

Accesos directos