Icon header
Icon header
Icon header
Icon header

General: 932 850 010

Urgencias: 932 850 777

" La conseqüència més important de l'endometriosi és la que pot comprometre el futur reproductiu de la dona"

19/12/2018
Entrevista al Dr. Gómez Latre a l'espai Remei de Ràdio Estel

Què és l’endometri i quines són les seves funcions?

És la membrana mucosa que recobreix la paret interna de la  cavitat uterina, està subjecta a la matriu i a la influència dels canvis hormonals en edats reproductives. En absència d’embaràs, és el que produeix la menstruació. Té una funció principal, és el lloc inicial on s’implanta l’embrió i comença a desenvolupar-se l’embaràs.

Quan parlem d’endometriosi , de què estem parlant?

Es defineix com la presència d’aquest teixits fora del seu lloc habitual , i habitualment s’implanta dintre de la cavitat abdominal, en concret de la pelvis. Aquesta presencia genera inflamació, dolències i és una entitat que pot romandre infradiagnosticada, és a dir la pacient no se n’adona del que té. S’estima que entre un 10% , 20 %  de dones en edat reproductiva poden tenir endometriosi.

En quins llocs, fora de l'úter pot inserir l'endometri?

Fonamentalment en els ovaris, bufeta, recte i peritoneu. Com a localitzacions més estranyes hem tingut en casos puntuals, als pulmons e inclòs al cervell. Son casos anecdòtics però que val la pena tenir presents.

La predisposició genètica juga un paper important?

Pot tenir influencia però al ser una entitat multifactorial i amb  una causa poc coneguda no s’han acabat de determinat els patrons d’herència concrets per poder atribuir a un sol gen o amb un cromosoma en concret aquesta malaltia. De totes maneres, sembla que pot haver-hi una predisposició.

Quins són els seus símptomes?

Tota pacient que refereix dolor amb les menstruacions, ovulacions, relacions, localitzat a la pelvis i voltants. Un dolor a la pelvis crònic, pacients que volen quedar-se embarassades i no poden, algun sagnat anormal tipus genital o quadre de fatiga crònica. Tota pacient amb aquests símptomes, pot tenir endometriosi i no saber-ho. Evidentment són símptomes que també es poden correspondre a altres problemes ginecològics , però és una entitat en la que sempre hauríem de pensar.

Què pot fer la Clínica del Remei per la cura de l’endometriosi?

Nosaltres ho tenim molt present, ja hem parlat de les estratègies diagnòstiques. Al nostre abast tenim tots els mitjans de diagnòstic, inclòs la possibilitat de fer una laparoscòpia ja que a vegades depenent del grau d’inflamació amb  una ecografia o una ressonància no es pot acabar de veure l’endometriosi . Arribat el cas, fer una cirurgia diagnòstica també està contemplada a la nostra clínica.

Quan s’ha d’acudir al metge?

Haurien d’acudir al metge si els símptomes d’abans es repeteixen amb certa perseverança. De totes maneres, la visita anual al ginecòleg per revisió i  prevenció d’aquesta i altres malalties és molt important.

Pot provocar situacions més greus si ho deixem passar?

La conseqüència més important és la que pot comprometre el futur reproductiu d’aquestes pacients. Avui dia, qui vol ser mare està endarrerint el seu projecte reproductiu i ens estem trobant que, endometriosis no diagnosticades amb el temps, poden generar adherències, problemes obstructius , alteracions funcionals del ovari que fan que després ho tinguin molt complicat per quedar-se embarassades.

Si parlem de les endometriosi més agressives i severes, poden aparèixer a nivell abdominal com una petita tumoració o poden arribar a infiltrar estructures com a bufeta o budell. De cara a una eventual cirurgia és més complicada i amb més riscos.

 

Dr. Gómez Latre, Mauricio - Ginecòleg i obstetra de la Clínica del Remei

 

Accesos directos