Icon header
Icon header
Icon header
Icon header

Urgencias: 932 850 777

“La dieta d’una persona sana és important. Gràcies als aliments, podem evitar problemes futurs per la seva genética”

05/03/2018
La Dra. Remolins ens parla sobre nutrició al programa Vademecum, de Ràdio Estel

És bo fer dieta?

Es bo fer-ho sempre, però ha de ser una dieta adequada a la persona.

Podem creure en dietes màgiques? És possible perdre pes en poc temps fins a sentir-nos còmodes i no tornar-lo a recuperar?

Això no és possible, la dieta s’ha de fer sempre, cada persona ha de tenir la seva dieta i l’ha de seguir. Quan una persona ha guanyat pes en poc temps, ha de seguir una dieta que segurament serà més llarga que el temps que ha trigat a guanyar-lo. 

El problema és que la gent vol perdre pes ràpid, llavors és quan abandonen, quan es frustren o quan opten per dietes mes dràstiques que els hi prometen una pèrdua de temps que en el fons no serà beneficiosa.

En una alimentació sana i equilibrada, hi ha aliments que millor descartar i d’altres que millor menjar-ne més sovint?

Això no és igual per tothom, si que hi han aliments que son millors que altres per una persona determinada però no per tothom. Avui dia es parla molt d’aliments bons o aliments dolents o fins hi tot d’aliments miraculosos, que no existeixen.

Els aliments en principi són substancies estranyes a l’organisme i en qualsevol moment ens poden donar una reacció adversa com per un altre cantó, els necessitem per subsistir.

Son com els fàrmacs, no podem recomanar a una persona que prengui un fàrmac sense que l’hagi vist un metge, sense saber la seva patologia. Amb els aliments passa igual, primer s’ha de fer una bona historia clínica, veure les seves necessitats, fins i tot una analítica i a partir d’aquí elaborar una dieta personalitzada. Un aliment que pot ser molt bo per una persona, pot ser no ho sigui tant per un altre.

Per tant Doctora, deixi’m posar un exemple, jo ara mateix estic llegint una revista i trobo la dieta de la carxofa. Pot ser que a mi em vagi bé o pot ser que no?

De fet quan es parla d’una dieta amb un sol nutrient, generalment no va bé per ningú. És un desequilibri nutricional. Nosaltres necessitem  aportació de diferents nutrients. És la típica dieta miraculosa que tothom busca per obtenir una cosa ràpida amb un resultat bo. Però això a llarg termini no es beneficiós.

Perquè sovint ho veiem així?

Per buscar un efecte ràpid, a la gent se’ls hi ofereix un resultat a curt termini amb coses que tampoc els hi suposi un esforç molt gran.

Però la realitat es que fer una bona dieta costa un esforç, esforç per part del professional per que  hem d’aconsellar i elaborar la dieta, i per part del pacient, que ha d’assimilar totes les pautes, ha de saber que ha de ser molt meticulós i ordenat, amb els seus horaris, complir la dieta...

Podem creure, però, en els aliments baixos en grasses, sense sucres...?

Depèn, per exemple, les begudes refrescants light quan diuen "sucre 0" és veritat. Un altre cosa és que tinguin altres additius amb els que no estiguem d’acord.

Amb els greixos és diferent, hi han greixos bons i greixos que no ho son tant, llavors en segons quines etiquetes nutricionals poden dir que és sense un greix determinat, però pot ser porti un altre tipus de greix pitjor.

La natura ens dona els aliments tal  i com han de ser menjats, el millor és prendre les coses com ens ho dona la natura, sense modificacions.

No obstant, la industria alimentaria ho està fent molt bé i està aplicant tècniques en segons quins casos, com per exemple en malalties com la celiaquia o similars.

Perquè tendim a pensar que tot el greix és dolent?

És una desinformació. Es fan dietes molt dràstiques en les que s’elimina totalment el greix, o s’havia fet, avui dit ja no tant.

El que porta més calories son els greixos. Una dieta molt baixa en calories era una dieta pràcticament exempta de greixos, per tant, totes les vitamines liposolubles no es poden absorbir. Si aquesta dieta dura molt temps acabariem  amb un dèficit nutricional important.

Recomanem prendre greixos saludables, per dir un , tenim la sort de ser dels primer productors d’oli d’oliva. Enriqueix molt plats i forma part de la nostra cuina.

La típica dieta mediterrània és de les millors?

Per nosaltres segur, per la gent que vivim al mediterrani, i si,  s’ha vist que té uns beneficis enfront a les altres dietes.

És important prendre els productes de proximitat perque la natura ens dona a cada època el que nosaltres necessitem. Per exemple, la fruita d’estiu té un contingut d’aigua molt més important perque necessitem hidratar-nos, a l’hivern tenim els fruits secs, que ens aporten més energia però menys aigua.

Per tant Doctora, i no parlo només de la fruita: És millor evitar congelats?

Depèn, si el procés està ben fet, tant de la congelació, com el procés de descongelació, no s'han d'evitar. L’aliment té les mateixes propietats que un aliment fresc.

En molts moments l’aliment congelat ens facilita la vida i per un altre cantó, podem tenir productes que per l’estació no els tenim,   Si un dia puntual ens ve de gust menjar  quelcom que estigui congelat, per exemple els bolets, que l’època es curta, no hi ha problema.

Ens està remarcat tota l’estona que hi ha una dieta especifica per cada persona.

Si, i una persona sana també necessita una dieta perquè genèticament serà diferent a un altre.

Quan ve a consulta una persona sana per que vol un assessorament nutricional, fem una bona història clínica per saber que és el que podrà tenir en un futur segons la seva genètica. Hem de pensar que quan elaborem una dieta, aquella dieta seran uns consells alimentaris per aquella persona per tota la vida.

I després existeix la dietoteràpia, que són les dietes especifiques per cada patologia. Normalment son de curt termini, excloent les malalties cròniques. Si puntualment hi ha una patologia, la dieta es fa fins que es resolgui la mateixa.

Els nervis engreixen?

No. El que és veritat és que quan una persona està nerviosa o porta una vida una mica descontrolada no és gaire conscient del que està menjant i ho fa d’una forma compulsiva . El descontrol si que engreixa, el no saber que menjem, el menjar a deshores, el no portar un ordre...
 

Llavors, si volem fer dieta , primer hem d’anar al metge.

Si, el primer que s’ha de fer es anar un nutricionista. Qualsevol metge no té nocions de nutrició. Anar al metge de capçalera és molt confós, ja que a vegades donen la típica dieta que és igual per tothom. Quan el pacient ens ve a nosaltres ja porta un embolic de tot el que ha vist, ha llegit... Això es perillós.

 

Dra. Remolins Carbonell , Imma - Nutrició

Accesos directos