Teléfono de Urgencias Generales: 932 850 777

El Dr. Garreta, traumatòleg de la Clínica del Remei, ens parla sobre les articulacions.

19/05/2017
" Tenir els músculs una mica desenvolupats és beneficiòs per les articulacions"

Què és una articulació i per a què serveix? Què és l'estabilitat articular i quins tipus hi ha?

Una articulació és la unió entre dos ossos o més, i serveix per realitzar un moviment dels cossos humans en el moviment propi de l’espècie humana (caminar, mastegar etc...) L’articulació està formada per 3 parts: Ossos, lligaments i activitat muscular.

És molt important l’estabilitat de l’articulació, és a dir, que el moviment sigui sincrònic d’un os respecte altre, per què si es produeixen alteracions en aquest moviment portarà a un mal que afectarà a la curta o llarga en aquesta articulació. És molt important el concepte d’estabilitat.

També afecta la forma de l'os, per exemple, el maluc té un cap que es fica dintre d'una cavitat. Això anatòmicament és molt estable. A l'espatlla, contràriament, tenim una superfície articular poc estable, l'estabilitat la donen altres factors que no són el os, com poden ser el lligaments o la càpsula articular.

El tema muscular també és molt important , davant d'una mobilitat anòmala quan anem caminant, per exemple una ensopegada, el que fa que rectifiqui és el múscul. Si nosaltres tenim un múscul dèbil , un múscul poc entrenat, aquest reflex trigarà més temps per tant perjudicarà a aquesta articulació. Si al contrari, tenim una musculatura més potenciada, evitarem aquest mal que es produeix a l’articulació.

Quan podem parlar d’una articulació desgastada? I perquè es desgasta, per l’ús que en fem?

Es parla del concepte genèric “Artrosis” quan una articulació s’altera o s’envelleix, ja sigui de la superfície articular i/o de les parts toves (lligaments o de la capsula articular) Les causes són múltiples, la més corrent és perquè hi han micro traumatismes sobre aquesta articulació pel propi funcionament de l’organisme humà.         

Quina importància tenen en el nostre dia a dia els lligaments creuats? Quina és la seva funció?

El genoll és una de les articulacions de les que més s’ha parlat perquè tothom coneix a algú que ha tingut una lesió dels lligaments. Hi han articulacions que són més congruents i d’altres que menys des del punt de vista anatòmic. El genoll és poc congruent, per tant han de vessar la seva estabilitat molt a les parts toves (lligaments i capsules articular). En el genoll específicament tenim els lligaments creuats, un està a la part anterior del genoll i un altre a la part posterior. La seva trencada o la seva lesió pot causar una inestabilitat seria d’aquest genoll que, a la llarga, ens portarà a una artrosi secundaria.

Aquesta ruptura de lligaments és més o menys greu depenent l’edat del pacient?

No, la ruptura és la mateixa. Els metges hem de fer una valoració prèvia de quins son els beneficis que donarem al malalt en cas d’operació. Per exemple, per a una persona jove que fa una mica d’esport i que tingui una inestabilitat es necessari operar per què si no, a la llarga, es produirà una artrosi important. En canvi, a una persona adulta o gran no esportiva i que no té una activitat física important, prendrem decisions de cirurgia o no cirurgia depenent el cas.

Quin és el seu tractament?

El tractament pot ser conservador, a base d’aconseguir substituir una mica l’estabilitat dels lligaments per l’estabilitat del múscul.

En persones joves o de demanda, una cirurgia de substitució. El que fem és agafar parts de l’organisme o de banc de teixits per substituir aquest lligament creuat.

Podrem tornar a practicar esport i en general tornar a fer vida normal o depèn del tipus de trencaments?

Normalment i si tot va bé a l’operació i al post operatori, si. La prova és que hi han molts esportistes d’elit que tornen a fer el seu esport amb normalitat.

Dr. Garreta Magrinya, Jaume - Especialista en Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica

Accesos directos