Teléfono de Urgencias Generales: 932 850 777

"Els controls oftalmològics són importants perquè hi han malalties que poden passar desapercebudes perquè no donen cap símptoma"

05/05/2017
La Dra. Berrozpe ens parla sobre la complexitat de l'oftalmologia

Perquè és important fer-se controls oftalmològics periòdics?

Els controls oftalmològics són importants perquè hi han malalties que poden passar desapercebudes ja que no donen cap símptoma. Per altra banda són importants perquè l’ull és com una finestra del nostre cos, a vegades, ens permet diagnosticar malalties que el pacient  ja té però no s’adona.

Molta gent en comptes de visitar al oftalmòleg per seguir aquests controls, va a l’òptica de confiança a revisar-se la graduació de la vista. És aquest hàbit suficient?

No. És un concepte erroni perquè no és el mateix una valoració per un optometrista que per un oftalmòleg. És un oftalmòleg qui pot valorar tot l’ull.

Quins són els problemes més habituals de la vista a dia d’avui?

En general a nivell ocular és el defecte de graduació, si hem de classificar per grups d’edats:

En els nens: Hipermetropia, Ambliopia (ull gandul) i el Estrabisme (desalineació dels ulls)

En pacients joves menors de 40 anys: Inflamacions oculars i traumatismes.

En pacients de més de 40 anys: Malalties en el ull relacionades amb malalties sistèmiques, com per exemple  les cardiovasculars: Diabetis, o malalties pròpies de l’ull per l’edat ( Glaucoma, Cataractes, Degeneració macular )

Influeixen les noves tecnologies?

Si perquè les pantalles disminueixen la freqüència de parpelleig de l'ull i moltes vegades es produeix el símptoma de l’ull sec. Molts pacients ho defineixen com sensació de sorra, enrogiment, fatiga visual..

De què es tracta un glaucoma?

És una malaltia del nervi òptic que habitualment és crònica, progressiva e irreversible. El més freqüent és el glaucoma crònic simple i  no dona símptomes però si que condueix a la ceguera, és per això que és molt important revisar-se la vista i anar als controls. Si s’agafa un glaucoma a temps es pot frenar amb tractament.

Es calcula que en tot l’Estat hi ha aproximadament un milió de persones que pateixen de glaucoma, però que almenys la meitat no ho sap. Perquè passa això?

Perquè el glaucoma més freqüent és el crònic simple i  el més asimptomàtic. El pacient no nota res, ni pèrdua de visió ni molèstia. Només amb els controls oftalmològiques ho podem detectar, per això son molt important.

Quins són els diferents tipus de glaucoma?

Glaucoma crònic simple o primari d’ Angle obert, el més prevalent

Glaucoma d’Angle tancat, por evolucionar de forma aguda o de forma crònica.

Glaucoma de la infància, que té unes característiques molt concretes, és molt diferent als altres.

Glaucoma secundari, es una mostra molt heterogènia amb una malaltia que ho predisposa , per exemple, glaucoma relacionat amb inflamació a l’ull, traumatismes..

Quins són els tractaments?

Els tractaments són diferents depenent del tipus. Anirem a lluitar contra el mecanisme que l’està produint. Però en general, si tenim en compte que el principal factor de risc és que puja la pressió de l’ull , intentarem lluitar amb totes les eines que tenim per baixar la pressió.

Les cataractes és un altre dels problemes que es solen patir si parlem de visió. De què es tracta aquest problema i perquè apareix?

Tots de forma natural naixem amb una lent que es diu cristal·lí. Aquesta lent, que és transparent per defecte amb el pas del temps, es va opacificant. Això és la cataracta.

La més freqüent és la cataracta per envelliment, la cataracta senil. Els símptomes són que la visió poc a poc és menys nítida (dificultats per conduir, etc..) Tots de forma natural pel nostre envelliment fisiològic tindrem cataractes.

Quin és el seu tractament?

Sempre és quirúrgic, s’ha d’operar al pacient. La cirurgia consta en treure el cristal·lí que està opac i introduir una lent transparent. La lent es calcula específicament per l’ull del pacient. 

Quina és la diferència entre Cataracta i Glaucoma?

A nivell oftalmològic hi han malalties que comparteixen símptomes però la patologia no és la mateixa.

A les cataractes senils (les més freqüents) s’opacifica el cristal·lí i la pèrdua de visió és lenta i progressiva, però es pot operar.

El glaucoma és una malaltia crònica del nervi òptic, en el que es produeix un mal degeneratiu nerviós que es irreversible. En el glaucoma el pacient no s’adona d’una pèrdua de visió en estadis inicials, és per això que és molt important que un oftalmòleg controli la nostre vista.  

Dra. Berrozpe, Clara - Oftalmologia, Neurooftalmologia, Motilitat ocular i Estrabisme

 

Accesos directos