Teléfono de Urgencias Generales: 932 850 777

Entrevista al Dr. Oliva, Cirurgià Digestiu del nostre centre a on ens parla de les Hèrnies Inguinals

21/01/2017
Hèrnies Inguinals
Dr. Oliva Hernia

Què és l’hèrnia inguinal?

El concepte d’hèrnia en medicina vol dir : òrgan que està fora del lloc on ha d’estar. Concretament l’hernia inguinal és quan hi ha alguna part d’algun òrgan de dintre de l’abdomen (pot ser greix o el mateix budell) que surt per un forat per la zona inguinal (engonal)

Perquè passa? A qui pot afectar?

Hi han dos mecanismes perquè és produeixin:

  • El primer és congènit, s’operen a molts nens perquè en el seu desenvolupant no s’ha tancat aquest forat que hi ha a l’engonal.
  • El segon mecanisme, que és la majoria dels casos, és produeix per una debilitat d’aquesta estructura, anatòmicament es una estructura més dèbil que altres i s’acaba esquinçant i s’acaba produint aquesta sortida d’òrgans.

Considerem factors de risc tot el que produeix una pressió dintre de l’abdomen:

  • Grans esforços, com moure un armari o una nevera.
  • Realitzar esforços petits i repetitius, com persones amb bronquitis crònica (tussen molt)
  • Gent que va restreta.
  • Persones amb obesitat, ja que l’abdomen té més pressió...

Quins dolors/conseqüències pot provocar?

No sempre provoca dolor, depèn de si queda pinçada o no queda pinçada aquesta hèrnia. Si es fa un forat i entra i surt lliurement el contingut pot ser no faci mal.

De totes maneres, si es detecta l’hèrnia inguinal s’ha de tractar. La seva complicació pot ser greu. És posible que un dia s’estranguli, això vol dir que un dia surti tant contingut que no pugui tornar a entrat dintre de la panxa, això si que fa mal sempre, inclòs de forma persistent.

A més el risc també pot ser que la sang no arribi bé en aquell budell, per tant es possible que si no anem a consultar-ho prèviament , el mateix dia que el pacient arribi a urgències se li hagi de tallar un tros de budell.

En canvi, si el pacient s’opera d’una hernia de forma programada és una intervenció relativament senzilla, fins i tot es pot ser de manera ambulatòria.

Com podem saber que el que estem patint és una hèrnia inguinal? Quan cal recórrer al metge?

Els pacients arriben a consulta majoritàriament de dues maneres, els que tenen dolor i els que s’han vist un embalum. Si ens fa mal o notem anomalies en el nostre cos, hem d’anar al metge.

Hi ha diversos tipus d'hèrnia inguinal, quins són i en què es diferencien?

Hi han unes classificacions quirúrgiques que es diuen hèrnia directa, indirecta.. però això és un tema més anatòmic.

Dintre de les hernies també existeix l’hernia crural, que la tenen més freqüentment les dones i que està per sota del lligament inguinal, en comptes de per sobre com la resta.

Aquesta hèrnia és menys freqüent però s’estrangulen molt més.  Quan es diagnostica una hernia crural no la pots tenir durant molts anys perquè tard o d’hora s’estrangula.

En canvi, hi han pacients que tenen l’hernia inguinal 20 anys de la seva vida sense més simptomatologia de que aquesta va creixent. I en altres casos al cap d’un any s’estrangula. No es pot saber.

Apart de les hernies inguinals també tenim la típica hernia umbilical, produïda per la distensió abdominal en les dones amb els embarassos.

Quasi tots els tipus d’hèrnia (al voltant d’un 75%) són inguinals, perquè?

Perquè és una zona amb debilitat, la majoria de les hernies inguinals les tenen els homes. Això és degut a que a la zona inguinal i ha un orifici per on surt l’arteria i la vena que van de l’abdomen fins els testicles. Realment ja l’anatomia té un forat en aquesta part. Que aquest orifici es faci més gran és molt fàcil, per això és molt freqüent aquest tipus d’hèrnia.

Com es soluciona? Es operable?

Si, només es soluciona a traves d’intervenció. És una operació senzilla que es fa amb anestesia de cintura cap a avall i pot durar uns 30 minuts.

Cal recuperació posterior després de la operació?

Si, però una recuperació lleu. Si el pacient es queda ingressat, al dia següent torna a casa. Ha de tindre uns dies més relaxats, pot caminar, pujar escales i ha d’evitar els esforços. Al mes de l’operació es pot fer una vida totalment normal.

Com podem evitar un tipus d'hèrnia inguinal? Serveix per tots els tipus d’hèrnia?

El factors de risc per patir una hernia inguinal l’augment de la pressió intra abdominal. Com dèiem abans seria convenient:

  • Evitar l’obesitat
  • Fer exercici i evitar el sedentarisme ja que les estructures es debiliten encara més i és més fàcil fer una hernia
  • Evitar els esforços grans.

Com sempre es acabar fent una vida sana, una mica d’exercici, un pes adequat i estar amb una forma física normal

Les hernies al 100% no es poden evitar perquè a vegades és un tema de desgast del cos, és com l'artrosi no es pot evitar ni la patologia ni  la debilitat de les estructures musculars.

 

Dr. Oliva Soler, Antoni - Cirurgia General i Digestiva

Accesos directos