Teléfono de Urgencias Generales: 932 850 777

"Estem avançant encara molt més en el tractament del càncer perquè coneixem millor els mecanismes que regeixen la vida de la cèl·lula" 2/2

07/04/2017
La Dra. Checa ens parla de com el càncer ataca el nostre cos 2/2

Com es detecta un càncer?

El podem detectar per campanyes de detecció precoç.

En aquell moment en que alguna cosa notem que ens fa mal o notem un “bony” o una punxada... la detecció es produeix tard?

Depèn, el que hem de fer es informar de seguida. Hi ha una sèrie d’alteracions que podem detectar per exemple el canvi d’hàbit intestinal o sang a l’orina, sang a la femta o per qualsevol part del cos. També podem detectar un bony, una piga que canvia de color o que té volum.. Tots aquests signes els tenim que comunicar i acudir a un metge per que ell valori l’interès de fer algun estudi complementari o no.

Poden arribar a ser hereditaris i per tant la gent amb antecedents s’ha de fer revisions de forma habitual?

Si, poden existir càncers hereditaris però no son els càncers mes freqüents, son entre un 5% i un 10% de tots els càncers. Quan tenim una sospita hem de comunicar-ho, quan hi ha persones molt joves a la família que tenen càncer, o pacients que pateixen dos càncers.

Hi han dades sobre la població que patirà càncer en els propers anys?

Si, existeixen estudis de la OMS. Es calcula que 1 de cada 2 homes patirà un càncer al llarg de la seva vida i 1 de cada 3 dones també serà diagnosticada d’un càncer.

Sabem que es curaran mes d’un 50%, i depèn del tipus de càncer es curen en una alta probabilitat, per exemple càncer de testicle que es curarà en un 98% dels casos, càncer de mama 80%...

Sembla per les noticies que s’ha incrementat la investigació per tal de generar nous fàrmacs i tractaments que ajudin a la superació de la malaltia? Falta molt per què sigui una malaltia almenys amb una baixa mortalitat?

Jo crec que hem avançat molt però estem avançant encara molt més perquè coneixem millor els mecanismes que regeixen la vida de la cèl·lula. Com una cèl·lula normal es converteix o adquireix les habilitats que la fan convertir-se en cancerosa.

Aleshores , gràcies als avenços de la biologia molecular, de totes les ciències que estan apareixent, la proteinòmica, que estudia les proteïna, la metabolòmica, que estudia el metabolisme de les cèl·lules, la epigenètica, la epigenòmica....

Gràcies a això podem dissenyar fàrmacs que poden reparar aquella alteració concreta de la cèl·lula que esta espatllada. Això és el futur que ja està venint.

També estem estudiant més les característiques de les cèl·lules tumorals perquè puguin d’evadir-se del sistema immunitari, actualment hi han molt estudis i hi han fàrmacs que aviat seran aprovats com tractament d’immunoteràpia, per molts tumors que tindràn unes taxes d’auguració molt mes elevades

Rebre la noticia de que pateixes la malaltia deu ser un dels moments més durs, com l’hem d’afrontar? (tant si som pacient com família)

Fa uns anys parlar de càncer era un tabú i ara estem sentit al nostre voltant parlar de càncer molt sovint, encara que sempre pensem que no ens arribarà mai.

En el moment que una persona la diagnostiquen de càncer comença una incertesa, una sèrie de preguntes i comença a viure la incertesa de la por.

Hem de parlar, hem d’escoltar i hem d’estar al costat de la persona. La forma de donar el diagnòstic és molt important, te que se veraç, acurada i respectant els temps de cada malalt per poder assumir aquesta nova situació.

La informació acurada i a cada moment del que necessita el malalt és molt important perquè aquesta persona tingui l’esperança real de que pot lluitar.

Quina pot ser una manera eficaç de prevenció contra patir qualsevol tipus de càncer?

Tenim una prevenció primària que seria evitar les 5 conductes de risc que ocasionen el 30% de morts per càncer: Obesitat, ingesta reduïda de fruites i verdures, falta d’activitat física, el consum de tabac i el alcohol no moderat.

 

Dra. Checa Ruiz, Teresa - Oncòloga de la Clínica del Remei

Accesos directos