Teléfono de Urgencias Generales: 932 850 777

" Les varius són amb diferència, la patologia vascular més freqüent "

03/03/2017
Varius. Entrevista al Dr. Fuentes, Angiòleg i Cirurgià Vascular del nostre centre

Què són les varius i perquè surten?

Les venes inicialment són els conductes que porten la sang d’allà on sigui de retorn cap al cor. Quan aquestes venes comencen a funcionen malament, les vàlvules que tenen dintre comencen a no funcionar, fan que es vagin dilatant. Les varius serien aquelles venes tortuoses i dilatades que poden ser Tronculars (quan son de les venes principals de la cama) o Reticulars, Aranyetes ( que serien les mes estètiques que queden a la intradèrmicament o meso cutànies.

Perquè afecten majoritàriament a la població femenina?

Les varius són amb diferencia la patologia vascular mes freqüent, si que és cert que és mes freqüent en dones que en homes, el doble de freqüent.

Això és fonamentalment per qüestions hormonals, la progesterona que es una hormona femenina, fa que la paret de la vena es debiliti una mica i això fa que tingui més facilitat per dilatar-se i per tant convertir-se en varius.

El tema de les gestacions també afecta com ara les qüestions genètiques.

Més enllà de l’estètica poden arribar a crear problemes de salut?

Si. Quan les varius ja tenen una petita importància o ja son clínicament rellevants poden començar per símptomes lleus fins pesadesa  com a estadis mes avançats: Nafres, Trombosis, Varicorràgia (que la variu sagni)

En aquests casos més precoços el tractament seria mèdic (mitges elàstiques, Venotonic, canvis d’hàbits de vida, gel per descans de cames).

Quan les varius son importants hem de passar per quiròfan. Avui dia fem tècniques mínimament agressives i ambulatòries amb anestesia local. Destacar tècniques endoabdominals, com pot ser la Radiofreqüència o el Làser. Pràcticament no hi ha ni tall, simplement guiat amb ecografies es punxa la variu, es puja un catèter per dintre de la vena i per temperatura es va cauteritzant per dintre. D’aquesta manera la vena queda anul·lada.

Es tracta d’una operació fàcil? Després cal recuperació?

És una recuperació bastant lleu, una setmana de post operatori en el qual el pacient pot fer vida normal, pot sortir al carrer i mes o menys fer les seves activitats habituals.

El pacient ha de portar una mitja elàstica durant aquella setmana, les molèsties son les  que l’hi poden donar portar apòsits i tenir que fer un petit curetatge de les feridetes, prendre antiinflamatoris per si apareix dolor i injecció d’heparina durant 7 dies.

Un embaràs afavoreix l’aparició de varius?

Si i per diversos motius. Durant el primer trimestre per tema hormonal ja que es disparen les hormones i això debilita la paret muscular. Per altra banda, al segon i tercer trimestre hi ha un augment molt important del volum sangini i un augment del úter amb el conseqüent pes abdominal (més pes a la panxa que dificulta el retorn venós a les cames)

Tret de l’embaràs i els factors hormonals, els factors que fan afavorir l’aparició en homes i dones son el mateixos?

Tret del tema de l’embaràs si, poden ser comuns. Fonamentalment persones que fan una vida molt sedentària, persones que per qüestions laborals o personals passen moltes hores drets, o asseguts, quiets sense moure’s.

Influeix el factor genètic i per tant hereditari alhora de tenir varius?

Si, és un factor important. Es diu que si pare i mare té varius, la probabilitat de que el fill/a les tingui es superior en un 80%

Van bé les mitges de compressió per a tractar les varius?

Van bé sempre en tots els estadis, en casos inicials per prevenció i controlar símptomes i  en casos importants per afavorir. Per exemple si tens una nafra perquè es curi abans, si tens unes varius grosses per que no facin trombosis. Al comprimir la paret venosa afavoreixen el retorn de la sang.

Es poden arribar a prevenir?

En certa manera si, hi ha un seguit de mesures i estil de vida que es pot dur a terme:

  • Caminar
  • Evitar sobrepès
  • Evitar contacte freqüent amb fonts de calor
  • Evitar l’estrenyiment
  • Fer exercicis amb les cames si estem moltes hores asseguts ( fer moviments amb els preus com si et posessis de puntetes, contraccions de la musculatura dels bessons per afavorir el drenatge)
  • Portar mitges de compressió
  • Evitar l’abús de la sal
  • Evitar roba massa ajustada..

Perquè les persones amb varius s’han d’acostumar a hidratar la pell de les cames?

Les varius evolucionades comporten una dermatitis, la pell es resseca, es fan clivelles i aquestes clivelles poden convertir-se en nafres que triguen molt en curar. S’ha de tindre una molt bona hidratació de la pell perquè si la cama s’infla, tingui més elasticitat i per tant un menor risc de tenir problemes cutanis.

 Què és la síndrome de la classe turística?

És un síndrome que es va relacionar amb gent que habitualment feia vols de llarga durada bastant sovint. Es va veure que aquestes persones tenien un risc molt més elevat de patir trombosis venosa, es a dir que la sang dintre de les venes es coagules.

Això està relacionat  amb la immobilitat, el poc espai que té la classe turística. Estàs 6, 7. 8 hores assegut amb la mateixa postura sense fer pràcticament moviments ni contraccions musculars. També important la deshidratació que a vegades es produeix.

Això comportava que al arribar a destí hi havia un volum important de persones amb molèsties a les cames i es veia que havien fet alguna trombosis venosa i inclús embòlies pulmonars( que es quan aquest trombó de la cama migra i sen va al pulmó).

Dr. Fuentes Pérez - Angiologia i Cirurgia Vascular

Accesos directos